Pijn was na vier weken geen thema meer

Peter Oostvleugel, 51 jaar


De afgelopen drie jaar heb ik denk ik ieder specialisme in het ziekenhuis gezien en wel zo’n beetje alle onderzoeken gehad. Ik heb veel lichamelijke klachten en ze kunnen de oorzaak van de pijn niet vinden. Maar de pijn is zo overheersend dat ik nauwelijks nog kon functioneren en als vader en partner er niet echt ben. Ik was radeloos maar mijn huisarts volgens mij ook, hij wist het ook niet meer. Totdat hij kennismaakte met De Gezonde Zaak op een workshop voor huisartsen, begreep ik later van hem. Hij heeft mij verwezen naar De Gezonde Zaak waar ik eerst via Skype kennis heb gemaakt met de revalidatiearts. Hij gaf mij gelijk het gevoel dat de aanpak van De Gezonde Zaak wel heel anders was dan dat ik tot dat moment had ervaren. Hij heeft mij uitgelegd dat ik in een negatieve spiraal doordat stress-, pijn- en emotionele systemen zijn ontregeld. Drie jaar geleden had ik het misschien zweverig genoemd maar nu was ik blij dat het minder technocratisch was en er vanuit een multidisciplinair team werd gekeken.

Tijdens de onderzoeksdag waarbij mijn medische voorgeschiedenis natuurlijk aan de orde kwam, de revalidatiearts uitgebreid heeft gekeken, de fysiotherapeut allerlei testen heeft gedaan en de psycholoog eigenlijk gelijk naar de kern ging.
 

De revalidatie heeft mij uitgelegd dat ik in een negatieve spiraal

doordat stress-, pijn- en emotionele systemen zijn ontregeld.

 

Ik moest zelf de regie nemen
Ze hebben gelijk de eerste dag ook uitgelegd hoe het zit omdat het uitgangspunt van de aanpak is dat ik zelf de regie moest nemen. Aan de ene kant moest ik zelf antwoord geven waarom ik zoveel pijn heb en wat mijn zwakke schakels zijn. Tegelijkertijd legde de behandeld revalidatiearts uit hoe veerkracht werkt en hoe we dat gaan inzetten tijdens het programma. Met uiteindelijke als doel om mijn eigen gedrag en manier van denken zelf te sturen.

 

Compact programma in Gasthuis Pur Sang
Ik was blij dat ik in aanmerking kwam voor het compacte programma. Dat betekent een programma van zes weken inclusief overnachting in het prachtige Gasthuis Pur Sang. Voor mij had dat een grote toegevoegde waarde. Ten eerste omdat ik een kamergenoot had waar ik een fijn contact mee had en we samen ook onze ervaringen uit konden wisselen. Maar ook omdat ik nu los van kinderen en partner de tijd kreeg om aan mezelf te werken zonder dat ik me schuldig voelde richting hen, sterker nog, zij kregen ook eindelijk een beetje rust. In eerste instantie kon in alle programma onderdelen nog niet zo goed duiden. We hadden heftige groepstherapie afgewisseld met lekker wandelen in de uiterwaarden van de Waal. In de ochtend begonnen we met Thai Chi waarna ik zelf aan het werk moest met het ontdekken van mijn talenten, op zoek naar nieuwe energiebronnen. Dan weer lekker bewegen in het souterrain onder begeleiding van de fysio omdat met z’n allen een gezonde maaltijd voor s ‘avonds voor te bereiden.
 

Ik wil van de pijn af, ik wil gezond zijn en

daarin heb ik geleerd de regie te nemen.

Pijn was na vier weken geen thema meer
Na enkele weken werd mij de rode draad wel duidelijk. Tijdens het programma heb ik geleerd om het evenwicht te  herstellen en mijn persoonlijke beweegredenen te vinden.  En dan ook persoonlijke doelen te stellen en die met steun van het behandelteam ook te halen. Ik heb echt geleerd het zelf te doen. Ik wil van de pijn af, ik wil gezond zijn en daarin heb ik geleerd de regie te nemen. Hoe ga je om met pijn, met tegenslag? Hoe veerkrachtig ben je en hoe kun je dat ontwikkelen en gebruik maken van je eigen kracht? Dat gecombineerd met het overwinnen van beweegangst, het wegnemen van de zogenaamde in standhoudende factoren en het vergroten van mijn lichaamsbewustzijn zorgde voor spectaculaire progressie. Na de vierde week was mijn pijn geen thema meer. Toen mijn partner op bezoek kwam herkende ze mij bij wijze van spreken niet meer. Ze had me sinds lange tijd niet zo ontspannen en vrolijk gezien.

 

Blij dat ik er weer ben!
En zo voel ik me vandaag nog. Ik ben blij dat ik er weer ben en wil er weer zijn voor mijn omgeving maar niet door mezelf uit het oog te verliezen. Ik dank De Gezonde Zaak voor de goede zorgen!

 

 

Voor de cliënt

Voor de cliënt

Contact met
De Gezonde Zaak

Met een verwijzing via deze knop komen uw vertrouwelijke gegevens veilig, via een geheel versleuteld kanaal, bij onze medewerkers terecht.

Voor de werkgever

Voor de werkgever

Specialistische begeleiding

Specialistische behandeling

 

Aanmelden van
werknemers

 

Met een verwijzing via deze knop komen uw vertrouwelijke gegevens veilig, via een geheel versleuteld kanaal, bij onze medewerkers terecht.

Voor de verwijzer

Voor de verwijzer

Specialistische behandeling

Specialistische begeleiding

 

 

Verwijzen van werknemer
naar De Gezonde Zaak

Met een verwijzing via deze knop komen uw vertrouwelijke gegevens veilig, via een geheel versleuteld kanaal, bij onze medewerkers terecht.